Porządna praktyka higieniczna jest znacząca
Dobre praktyki higieniczne obejmują umycie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety czy dotknięciu stworzeń, wielokrotne sprzątanie dotykanych płaszczyzn, jak blaty stołów i poręczy, a też dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na dotyk z osobami chorymi czy zakażonymi. Dobra praktyka higieniczna narzuca dodatkowo noszenie maseczek ochronnych i utrzymywanie dystansu od innych. GHP i GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna oraz Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa główne systemy mające na celu utrzymanie odpowiedniej weryfikacji higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie następują w firmie branży żywnościowej. Dobre praktyki higieniczne dostarczają i utrzymują należyty poziom higieny w miejscu pracy, co jest potrzebne w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności i produktów. GMP/GHP umożliwiają, że procesy są ściśle kontrolowane i że towary są wytwarzane zgodnie z kodeksami prawa i zasadami bezpieczeństwa. GHP i GMP mają ponadto na celu zapobieganie i osłabianie skutków zabrudzenia żywności i wyrobów. dobra praktyka higieniczna